OZON TERAPİ
Ozon renksiz,kendine has karekteristik kokusu olan bir gazdır.
Ozon 1840 yılında Alman kimyacı Christian Friedrich Schönbein (1799-1868) tarafından keşfedilmiştir.
Ozon, atmosferin stratosfer tabakasında doğal olarak bulunur ve güneşin zararlı UV ışınından koruma sağlayarak yeryüzünde yaşama, olanak sağlar.
Ozon birinci dünya savaşında yara tedavisinde başarıyla kullanılmiştır.Daha sonra proktit,kolit ve fistüllerde(barsak hastalıkları ) rektal insüflasyon olarak ozon verilmiştir. H. Wolf 1968’de ekstra-korporal kan tedavisini (majör otohemoterapi ) tıp pratiğine sokmuştur. Rokitansky 1977 yıllarında diabetik gangren ve arter dolaşım bozukluklarında lokal ve sistemik tedavi gerçekleştirdi.1987-1989 yıllarında gonadroz (diz kireçlenmesi ) ve romatoid artritte destekleyici tedavi olarak intraartiküler enjeksiyon şeklinde ozon uygulaması gerçekleştirilmiştir.Günümüzde ozonterapi romatizmal hastalıklar,nörolojik hastalıklar, dolaşım bozuklukları, karaciğer hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları ve enfeksiyon hastalıklarında, diş hekimliğinde kullanılmaktadır.
Ozon çok sayıda patolojik durumu olumlu etkilemektedir hatta iyileştirmektedir.
Kural olarak tibbi ozon diğer tedavi yöntemlerine ek olarak uygulanır ve tamamlayıcı tıp alanına aittir.
Herkes tibbi ozonun ,doğru biçimde ve sorumlu ellerde uygulandığı zaman ve doğru endikasyon belirlenmiş ise,güvenli ,pratik ,etkin ve en azından bir korunma önlemi olarak ucuz olduğunu dile getirmektedir.Bununla birlikte ozon tedavisinin uygulandığı soruna tam çözüm getireceği %100 garanti edilemez.
Başarının hastanın sağlık durumuna ,ozon tedavisinin sıklığına ,uygulanan doz ve ozon konsantrasyonuna ve başka bir dizi faktöre bağlıdır.
Küçük bir önlemin çok daha pahalı ve zaman alan bir tedaviden sizi kurtaracağını hiçbir zaman unutmayınız.
Ozonterapisinin riski azdır.
Ozonterapi genellikle tamamlayıcı rol oynar.
Ozonterapi fizik tedavi ile beraber uygulanabilir.
Ozonterapi nöral terapi ile birlikte yapılırsa çok daha etkili bir tedavi ortaya çıkar.Almanya da ozonterapiyi nöral terapi ile birlikte uygulama yaygındır.
OZON TEDAVİSİ HANGİ HASTALIKLARDA YARAR SAĞLAMAKTADIR?
20.09.2022
Uzm. Dr. Semiha VURGUN